Dotýkame sa všetkého, aj keď si to neuvedomujeme. Ako sa chrániť?

Vírusy sa prenášajú vo väčšej miere dotykom, ako dýchacími cestami. Dotykom sa môžeme infikovať všade, zatiaľ čo cez dýchacie cesty len pri priamom kontakte s vírusom. Baktérie a vírusy sú neviditeľné. Nikdy nevieme, na ktorom povrchu alebo objekte sa nachádzajú. Keď sa dotkneme kontaminovanej plochy, môžu sa ľahko preniesť na našu pokožku.

Dotyk, resp. hmat je jeden z našich základných zmyslov. Dotýkame sa všetkého - elektroniky, kľučiek, peňazí, nábytku, ľudí...

Počas dňa sa často dotýkame aj tváre. Robíme to podvedome, z nervozity či zo zvyku. Riziko infikovania hrozí, keď vírusy prenesieme z povrchu rúk k našim očiam, ústam či nosu.

Sú to vstupné brány pre baktérie a vírusy.

Ako dochádza k infikovaniu dotykom?

Vírusy potrebujú nositeľa, pretože bez neho dlho neprežijú. V závislosti od podmienok môžeme hovoriť o niekoľkých hodinách, prípadne dňoch.

Životnosť vírusov závisí od viacerých faktorov. Najpodstatnejšie je množstvo vírusových častíc na danom povrchu a čas. S plynúcim časom vírus bez nositeľa slabne.

Podstatná je aj teplota vzduchu, vlhkosť a to, či je povrch vystavený priamemu slnku. Najlepšie sa darí vírusom vo vlhkom a tmavom prostredí.

K šíreniu stačí, že si infikovaný človek kýchne alebo niečo povie a vírusové kvapôčky sa prichytia na okolité predmety.

Prípadne, ak sa dotkne svojich úst potom, čo sa vírusové častice zachytili na pokožke jeho rúk. Dotykom ich potom môže prenášať ďalej, na iné povrchy, prípadne ľudí.

Prečo jednorazové rukavice nie sú najlepším riešením?

Pokožku rúk si môžeme chrániť jednorazovými rukavicami, avšak nie je to stopercentná ochrana. Dôvod je ten, že aj v rukaviciach máme tendenciu dotýkať sa tváre.

Rukavice sú maximálne účinné len vtedy, ak sa v nich nedotkneme tváre. V opačnom prípade by sme ich museli umývať a dezinfikovať, ako odhalenú pokožku.

Ako sa správne chrániť?

Každý pozná základnú ochranu rúk. Už od raného detstva si osvojujeme návyky súvisiace s pravidelným umývaním rúk. Je nám vštepované, aby sme sa zbytočne nedotýkali tváre.

Aj napriek tomu to zanedbávame. Hoci by sme veľmi chceli, nedá sa to dodržiavať stále. Nezmení to ani fakt, ak k týmto odporúčaniam pridáme hrozby kontaminácie.

Veď sme len ľudia. Sme pohodlní a väčšinu času fungujeme v móde tzv. "autopilota".

Je ťažké zmeniť niečo čo robíme podvedome. Riešením nie je ničoho sa nedotýkať. Urobíme to tak, či tak. Dotýkame sa tváre aj keď vieme, že by sme nemali.

V roku 2015 uskutočnila infekčná expertka Mary-Louise McLaws pozorovaciu štúdiu na univerzite New South Wales v Sydney. Pozorovala svojich študentov a zistila, že sa dotýkajú vlastnej tváre v priemere 23x za hodinu. A to sa jedná o študentov medicíny, ktorí poznajú genézu prenosu vírusov a baktérií.

Podľa psychológa Dacher Keltner z Kalifornskej univerzity Berkeley sa dotýkame vlastnej tváre, pretože nás to podvedome upokojuje.

Dotyk je náš najviac prehliadaný zmysel. Častokrát sa niečoho dotýkame a ani si to neuvedomujeme.

Teraz tiež zrejme niekde sedíte a v ruke držíte myš alebo scrollujete prstom po obrazovke telefónu...

Prvým krokom je vedomé vnímanie dotyku a rozlíšenie toho, čo je tzv. menšie zlo.

Napríklad pri nutkavej potrebe sa poškriabať, použime vonkajšiu časť ruky. Pri dotyku tváre sa vyhýbajme dýchacím cestám. Pred jedlom si umyme ruky.

Používajme zdravý rozum

Čiastočky vírusu môžu byť všade, aj na čerstvo zakúpených potravinách. Nemá zmysel ich okamžite po kúpe dezinfikovať. Kým prejdú celým procesom spracovania až po samotnú konzumáciu, potenciálne čiastočky vírusu už väčšinou neprežijú.

Postačuje, ak si pred ich spracovaním a konzumáciou umyjeme ruky.

Nemôžeme žiť v permanentnej paranoji a strachu. Používajme zdravý rozum. Ak sa aj na nejakých predmetoch vyskytnú čiastočky vírusu, väčšinou sú v príliš malom množstve, aby nás infikovali.

Umytie rúk môžeme ešte podporiť použitím antibakteriálneho gélu. Používajme ho však správne.

Bežný gél s obsahom alkoholu dezinfikuje na podobnom princípe ako umývanie rúk s mydlom. Musíte ho teda dlhšiu dobu rozotierať. Trvá istý čas, pokiaľ zaúčinkuje. Predsalen sa jedná o jednorazovú ochranu. Vyčistí vám ruky a ďalej ich nechráni. Okrem toho pokožku rúk vysúša.

Ambrela ProCare ponúka šetrnejšiu a efektívnejšiu alternatívu antibakteriálneho gélu - tekuté rukavice s aktívnym striebrom. Aktívne striebro účinkuje okamžite, takže ho nemusíte dlho rozotierať.

Naše tekuté rukavice sú navyše šetrné k pokožke, pretože neobsahujú alkohol. Majú dlhotrvajúci účinok a pokožku chránia až po dobu 3-5 hodín po aplikácii, aj po dvoch umytiach rúk. 

Pri použití gélu s aktívnym striebrom sa nemusíte báť dotýkania vlastnej tváre. Je to účinné a pohodlné riešenie. Nájdete ho v našom e-shope.

close

Pridať komentár

Váš e-mail nebude zverejnený. Všetky polia sú povinné.