Rúška nás chránia už desaťročia. Pandémia nie je novinka

Covid-19 je kvapôčkový vírus, čo znamená, že sa šíri vzduchom pri kašľaní, kýchaní alebo rozprávaní. Ohrozené sú teda dýchacie cesty. Naše ústa, nos a oči sú pre vírus potenciálnou vstupnou bránou.

Nosíme rúška, pretože to je jediné dostupné riešenie, ako ochrániť naše dýchacie cesty. Rúško funguje ako filter, ktorý zachytáva baktérie a vírusy. Zdravého nositeľa chráni pred infikovaním a infikovanému nositeľovi zabraňuje, aby vírusom ohrozil zdravých ľudí.

Rúška nás chránia už desaťročia a zrejme ešte nejaký ten čas budú. Každým rokom rastie svetová populácia a v priamej úmere vznikajú aj nové vírusy, pretože mutujú.

Dnes je svetová populácia takmer 8 miliárd ľudí a vírus potrebuje nositeľa. Viac ľudí teda znamená viac možností šírenia vírusu. Covid-19 nám ukázal, ako rýchlo sa dokáže vírus rozšíriť po celom svete.

Globálna pandémia nie je novinka

V minulosti ľudstvo zažilo niekoľko ďaleko horších pandémií ako je súčasný korona vírus. Doposiaľ najväčšia globálna pandémia bola v roku 1918, tzv. španielska chrípka.

Za obdobie rokov 1918-1920 bolo španielskou chrípkou infikovaných približne 500 miliónov ľudí po celom svete. Svetová populácia bola v tom čase približne 1,8 miliardy ľudí. To znamená, že bol infikovaný každý tretí až štvrtý človek na svete.

Na španielsku chrípku zomrelo odhadujúc až do 100 miliónov ľudí v štyroch po sebe idúcich vlnách.

Španielska chrípka bola agresívnym druhom vírusu, čo spôsobovalo jej rýchle šírenie. Neskoršia analýza v roku 2007 ukázala, že samotná chrípka bola síce agresívna, ale nie smrteľnejšia ako bežná chrípka.

K vysokej úmrtnosti prispela slabá hygiena a vyťažené lekárske tábory a nemocnice. Tie sa ešte zotavovali z následkov prvej svetovej vojny. Mnohým ľuďom sa teda nedostalo základného zdravotného ošetrenia.

Neskôr sa tiež ukázalo, že veľkým faktorom v šírení chrípky bolo zvýšené cestovanie ľudí a to najmä vojakov a námorníkov z prvej svetovej vojny.

Následné opatrenia ako je povinné nosenie rúšok a zákaz hromadných zhromaždení znížilo úmrtnosť o 50%.

Aj dnes sa tieto opatrenia ukazujú ako najlepšie možné riešenia.

Poslednú pandémiu pred korona vírusom sme zažili v roku 2009, kedy išlo o tzv. prasaciu chrípku. Tá však infikovala podstatne menej ľudí.

Rúško nás chráni ak ho nosíme správne

Čím väčšiemu množstvu vírusu sme vystavení, tým sa zvyšuje šanca na ťažší priebeh ochorenia. Nosenie rúška ja preto najdôležitejšia ochrana. Rúško bráni priechodu vírusových častíc k dýchacím cestám, čím výrazne eliminuje riziko infikovania.

Nie je to 100% ochrana, ale takú nám žiaľ nezabezpečí nič. Ochrannú účinnosť rúška však podporíme správnym nosením a dodržiavaním odporúčaní.

Rúško by malo plne prekrývať dýchacie cesty. Teda nos aj ústa.

Ľudia zvyknú nosiť rúška pod nosom alebo na brade, pretože sa im cez nich ťažko dýcha. Ochrana vtedy dramaticky klesá až k nule. Rúško na brade má rovnaký účinok, ako keby ste ho vôbec nemali.

Pri sťaženom dýchaní treba dbať na výber správneho rúška. Nemali by sme na úkor nedostatočnej priedušnosti ohrozovať zdravie seba a svojich blízkych.

Bežné jednorazové rúško je priedušné, ale len určitý čas. Po čase zvlhne a stratí účinnosť. Preto patrí po použití do koša.

Bavlnené rúško zvlhne ešte skôr, čím sa sťaží dýchanie a zníži jeho ochranná účinnosť.

U nás nájdete alternatívu, rúško s aktívnym striebrom. Naše rúška sú vyrobené zo 100% netkanej textílie, ktorá odpudzuje vlhkosť. Preto je rúško vysoko priedušné aj pri celodennom nosení.

#Dýchajte slobodne aj pri správnom nosení rúška a chráňte seba a svojich blízkych.

close

Pridať komentár

Váš e-mail nebude zverejnený. Všetky polia sú povinné.