Rúška so striebrom Ambrela. V čom sa líšia od bavlnených a jednorazových?

V mysli si predstavte rúško. Čo sa vám vybaví pred očami?

Väčšina ľudí si predstaví jednorazové rúško z lekárne alebo bavlnené rúško s pekným dizajnom.

Jednorazové rúško poznáme všetci ešte z pred obdobia koronavírusu. Poznáme ho z nemocníc a filmov, pretože je to zaužívaný symbol medicíny. S príchodom pandémie sa preto ľudia obrátili na to, čo poznali.

Dopyt však prevýšil ponuku a z jednorazového rúška bol razom nedostatkový tovar. A tak sa prvou dostupnou alternatívou stalo šitie vlastných, bavlnených rúšok.

Na zvýšený dopyt postupne reagovali výrobcovia a preto je dnes ponuka rúšok takmer neobmedzená.

Jednorazové či bavlnené rúško si dnes môže zaobstarať každý a všade. Ľudia už nemajú potrebu vyhľadávať alternatívy, pretože poznajú 2 riešenia, ktoré sú dostupné.

Napriek tomu existujú výrobcovia, ktorí naďalej napredujú a svoje rúška vylepšujú. Príkladom toho sú rúška so striebrom Ambrela.

Je to menej známa alternatíva ako jej konkurenti, no o to efektívnejšia.

Rúška so striebrom Ambrela

Sú to opakovane použiteľné trojvrstvové rúška vyrábané na Slovensku. V prostrednej vrstve je obsiahnuté aktívne striebro, ktoré zabezpečuje viacnásobné použitie a vysokú ochranu.  

Trvácnosť podporuje aj 100% netkaná textília, z ktorej sú rúška vyrábané. Netkaná textília je kvalitný a priedušný materiál, ktorý odpudzuje vlhkosť. Aj gumičky sú odolné voči ľahkému pretrhnutiu.

Rúška so striebrom chránia nositeľa aj okolie. Filtračnou účinnosťou 99,60% spĺňajú najvyššie ochranné štandardy. Rúška sú ľahké, priedušné a perfektne priliehajú k tvári.

Ako striebro funguje?

Dýchaním do rúška sa striebro aktivuje. Pri kontakte s baktériami či vírusmi sa na nich striebro naviaže a zabráni ich ďalšiemu šíreniu a množeniu. Postupne ich zahubí. Striebro pôsobí ako tzv. stena, cez ktorú sa vírusy nedostanú k dýchacím cestám.

Po cca 4 hodinách nosenia rúško prevlhne a vtedy sa jeho účinnosť znižuje. Keď ho však necháte na 4 hodiny voľne položené, striebro rúško vydezinfikuje a pripraví na ďalšie použitie. Preto odporúčame striedať 2 rúška Ambrela každé 4 hodiny.

Zabezpečíte si tak najvyššiu ochranu a komfort pri nosení.

Bavlnené rúška

Účinnosť každého rúška klesá s jeho zvyšujúcou sa vlhkosťou. Filtračná účinnosť bavlneného rúška je sama o sebe pomerne nízka, na úrovni 40-50%.

Bavlnené rúško zvlhne priemerne do hodiny, pretože bavlna zachytáva vlhkosť. Tým pádom sa rýchlo zníži nielen účinnosť, ale aj priedušnosť rúška. Vlhké a nepriedušné rúško navyše dráždi pokožku.  

Bavlnené rúško má výhodu z hľadiska dostupnosti, dizajnu a opakovaného použitia. Každý si ho môže svojpomocne vyrobiť. Nezabúdajme však na to, že sa oň treba starať.   

Po každom použití je potrebné rúško vyprať a ideálne aj prežehliť. Praním sa vydezinfikuje a pripraví na ďalšie nosenie. Na druhej strane sa praním tiež opotrebováva látkový materiál, takže sa rúško nedá používať donekonečna.

Bavlnené rúško je riešenie pre ľudí, ktorí si potrpia na vzhľad a neprekáža im pravidelná starostlivosť.

Pre ľudí s citlivou pokožkou a dýchacími problémami to však nie je ideálne riešenie.

Jednorazové rúška

Ako už z názvu vyplýva, jednorazové rúško je určené na jedno použitie. Jeho filtračná účinnosť je na úrovni 80-90%. Jednorazové rúško sa nosí relatívne pohodlne, pretože je ľahké a priedušné. Nezvlhne tak rýchlo ako bavlnené.

Jedno rúško je účinné maximálne po dobu 8 hodín. Štandardne prevlhne po 4 hodinách a vtedy nenávratne stráca ochranný účinok.

Ak teda používate jednorazové rúško niekoľko krát po sebe, alebo dokonca niekoľko dní, jeho účinnosť je len kozmetická.

Výhodou jednorazového rúška je cena, ktorá sa hýbe v rozmedzí pár centov za kus. Na druhej strane z toho vyplýva aj nevýhoda a to je vysoká spotreba rúšok a tvorba nadbytočného odpadu.

Rúško Ambrela je jedinečný výrobok

Na trhu je niekoľko druhov rúšok so strieborným nástrekom, ale nie sú to rúška Ambrela.

Niektorí ľudia si dokonca zamieňajú rúška Ambrela za jednorazové rúška, pretože v nich vidia podobnosť. Na oko si možno sú trochu podobné, no tam všetka podobnosť končí.

Jednorazové rúško je na jedno použitie, preto je jeho cena nízka. Rúško Ambrela deklaruje minimálne 30 násobné použitie, vysokú účinnosť, kvalitu a komfort. Je podložené testovaním a certifikáciou. Preto je cena v porovnaní s jednorazovým rúškom vyššia.

Z hľadiska podobnosti je to ako porovnávanie jednorazového fotoaparátu s digitálnou zrkadlovkou.

Na záver však nezabúdajme na to, že akékoľvek rúško chráni len vtedy, keď plne prekrýva dýchacie cesty. Nosenie rúška pod nosom má takmer rovnaký účinok, ako keby sme rúško nemali.

close

Pridať komentár

Váš e-mail nebude zverejnený. Všetky polia sú povinné.