Rúško nie je hanba. Hanba je odsudzovanie a nesprávne nosenie

Spočiatku pandémie boli terčom ľudia, ktorí odmietali nosiť rúško. V súčasnosti sa trend akosi obracia a terčom sú ľudia, ktorí rúško nosia.

Na jednej strane má každý tejto pandémie plné zuby. Na druhej strane je tu stále medzi nami. A to aj napriek tomu, že núdzový stav vystriedalo tzv. zelené, voľnejšie obdobie, ktoré je počas leta. Takto na striedačku sme zažili už 2 pandemické vlny a odborníci očakávajú aj tretiu a možno štvrtú vlnu. Koniec teda nie je nutne v dohľade.

Na ochorenie covid-19 umrelo milióny ľudí po celom svete a už len z tohto titulu je určitý rešpekt na mieste. Nehovoriac o stále nových a infekčnejších variantoch, pretože vírus mutuje.

Rúško ma v tejto pandémii jeden a jediný význam, ktorým je ochrana dýchacích ciest. Stal sa však z neho akýsi symbol, ktorý presiahol jeho účel. Pre mnohých ľudí dnes rúško symbolizuje všetky zlé skúsenosti s opatreniami vlády.

No nezabúdajme, že rúško je stále iba rúško. Je to ochranná pomôcka. Nie je to módny doplnok (aj keď môže byť) a nie je to ani predmet sociálneho statusu či politického presvedčenia.

Prečo teda odsudzujeme ľudí, ktorí ho nosia? Mimo vládnych nariadení je to predsa každého osobná vec. A ani očkovanie nezaručuje 100% imunitu. Každý je sám zodpovedný za svoje zdravie. Každý má svoj názor a svoju vlastnú pravdu. Presviedčanie ostatných o svojej pravde je jednoducho arogantné.

Nevyvolávajme zlé pocity v ľuďoch, ktorí sa chcú chrániť. Nikoho tým predsa neobmedzujú. Obmedzene sa cíti len ego ľudí, ktorých pravda je iná a cítia potrebu ju presadiť.  

Navyše, nikto na prvý pohľad nepozná celý príbeh daného človeka. Čo ak nosí rúško, pretože má iné zdravotné problémy? Čo ak prekonal covid? Alebo je pravidelne v styku so staršími ľuďmi a chce ich chrániť?

Namiesto kritizovania a nenávisti by sme sa najprv mali usilovať o pochopenie. Alebo aspoň o toleranciu.

Rúško má význam len vtedy, keď ho nosíme správne

Keď už rúško nosíme, mali by sme ho nosiť správne. Ak plne neprekrýva dýchacie cesty, tak má rovnaký účinok, akoby sme žiadne rúško nemali. Rúško na brade či pod nosom docieli akurát tak to, že zosmiešni vzhľad nositeľa.

Dôležité je dbať aj na stav rúška. Keďže je to stále pomôcka na ochranu zdravia, nezabúdajme na určité hygienické pravidlá.

Špinavé rúško môže viac uškodiť ako pomôcť. Preto by sme ho mali pravidelne meniť alebo prať po každom nosení. Všeobecne sa odporúča striedať rúško každé 4 hodiny nosenia. Ďalším indikátorom je tiež vlhkosť. Ak už rúško celé prevlhne, mali by sme ho vymeniť za nové.

Najčastejším problémom však býva opakované nosenie jednorazových rúšok. Pritom už názov hovorí jasne, že ide o jednorazovú pomôcku. Teda určenú na jedno použitie.

Jednorazové rúško už po jednom prevlhnutí stráca svoj účinnosť. Vtedy môže jeho opätovné nosenie paradoxne viac uškodiť, pretože na rúšku môžu byť usadené baktérie a vírusy. Dezinfikovanie či pranie takéhoto rúška veľmi nepomôže, lebo na to nie je stavané. Je vyrobené z jemných a znova, jednorazových materiálov.

Ak nosíme rúško len takto kozmeticky, či už vedome alebo nie, pôsobí to ignorantsky.

A to je väčší dôvod na hanbu.

Ako si vybrať správne rúško pre seba?

Mnohí ľudia sa sťažujú, že v rúšku nemôžu dýchať a tak ho buď nenosia, alebo ho nosia pod nosom. Takéto tvrdenie je však znovu mierne ignorantské, pretože existujú alternatívy.

Samozrejme, žiadne rúško sa nevyrovná voľnému dýchaniu. Vždy budeme musieť obetovať trochu komfortu kvôli ochrane zdravia. Úroveň komfortu ale môžeme ovplyvniť výberom ochranných pomôcok podľa našich vlastných preferencií.   

Namiesto 5-vrstvového čínskeho respirátora s miniatúrnymi gumičkami môžeme zvoliť slovenskú, 4-vrstvovú polomasku Ambrela Ag+. Polomaska chráni na úrovni FFP2, je opakovane použiteľná, netlačí a vďaka 3D dizajnu ponúka dostatok miesta pre rozprávanie a dýchanie.

Namiesto bavlneného rúška môžeme nosiť ľahké a priedušné rúško Ambrela Ag+ z netkanej textílie.

 

Dnes je na trhu množstvo alternatív a tak sa nemusíme obmedzovať. Vyberajme si na základe kvality a komfortu a nie len na základe ceny.

close

Pridať komentár

Váš e-mail nebude zverejnený. Všetky polia sú povinné.