Ako si chrániť zdravie pri pohybe medzi ľuďmi a cestovaní

Počas pandémie Covid-19 je najbezpečnejšie nechodiť medzi ľudí. No povedzme si na rovinu, nežijeme v jaskyni. Nedá sa tomu vyhnúť, ani keby sme veľmi chceli. Potrebujeme chodiť minimálne do práce, do potravín, lekárne, drogérie.

Potrebujeme chodiť aj do prírody, pretože pobyt na čerstvom vzduchu a slnku je pre naše zdravie nenahraditeľný. Podporuje to našu imunitu a tá je v dnešnej dobe nesmierne dôležitá.

Všade je možnosť kontaktu s ľuďmi.

Keďže sa vírus šíri vzduchom a nositeľmi sú ľudia, vždy existuje potenciálne riziko infikovania. Našťastie môžeme mieru rizika ovplyvňovať. Dodržaním niekoľkých zásad môžeme riziko eliminovať takmer na minimum.

Ako si chrániť zdravie pri pohybe medzi ľuďmi

1. Základ je nosenie rúška, ktoré plne prekrýva dýchacie cesty. To je najúčinnejšie dostupné riešenie. Nepodceňujte však ani dostatočný odstup. Všeobecne by sme mali dodržiavať odstup 2 metre od ostatných ľudí.

Snažte sa ho dodržiavať vždy, aj napriek tzv. davovej psychóze. Ako ľudia totiž pozeráme na iných ľudí a podvedome robíme to, čo oni, len aby sme nevytŕčali.

Ak teda nikto nedodržuje odstup, nabáda to aj nás, aby sme sa pridali a nedodržiavali ho tiež.

Sme spoločenské tvory a počas evolúcie sme prežívali práve vďaka tomu. Žili sme v skupinách a ten, kto vytŕčal sa vystavoval hrozbám.

V tejto pandémii to platí opačne, v skupinách sa vystavujeme hrozbe infikovania. Dodržujte odstup, aj keby ste mali byť jediní. Zodpovednosť predsa nie je hanba.

Pri nevyhnutnom úzkom kontakte s cudzími ľuďmi radšej odvráťte tvár a snažte sa nepredlžovať čas v ich blízkosti.

2. Nezabúdajme na dotyk, pretože dotykom môžeme preniesť vírusové čiastočky k našim dýchacím cestám.

Nedotýkajte sa toho, čoho nemusíte a hlavne, snažte sa nedotýkať svojich dýchacích ciest. V tomto prípade pomáha rúško, ktoré chráni ústa a nos. Dotýkaniu sa očí môžu zabrániť okuliare, ktoré navyše v istej miere zachytia potenciálne vírusové kvapôčky.

V každom prípade je dobré mať vždy pri sebe antibakteriálny gél a používať ho podľa potreby. Pravidelne si dezinfikujte ruky, ale tiež telefón, pretože ten máme často v rukách a prikladáme si ho k tvári.

3. Vyhýbajte sa "špičke". Každý deň sú určité hodiny, kedy je na jednom mieste viac ľudí a kedy je ich menej. Cez pracovný týždeň býva špička poobede a cez víkendy okolo obedu. V rámci možností sa teda snažte zvoliť čas, ktorý nevolí väčšina. Napr. ráno po 8 hodine alebo podvečer po 18. hodine.

Keď je na nejakom mieste príliš veľa ľudí, radšej choďte inde alebo príďte inokedy.

Ako sa chrániť pri cestovaní

Cestovanie je síce obmedzené, ale stále súčasťou našich životov. Cestujeme za prácou, za rodinou a do prírody. Cestujeme najmä v rámci Slovenska, no nájdu sa aj takí, ktorí cestujú letecky do zahraničia.

1. Pri cestovaní je základ byť zdravý. Necestujte, keď sa necítite dobre, pretože s oslabenou imunitou stúpa riziko ochorenia.

2. V rámci možností je dobré cestovať len s tými ľuďmi, s ktorými aj bývate. Prípadne sami. Takto si zabezpečíte najvyššiu prevenciu. Aj v prípade infikovania zasiahne karanténa len jednu domácnosť a nerozšíri sa medzi viacero ďalších.

3. Vyhýbajte sa MHD a cestujte autom. V MHD sa denne premelie kopec ľudí a aj napriek opatreniam je riziko vždy prítomné.

4. Vyhýbajte sa voľne položeným potravinám a pripraveným jedlám. Radšej si jedlo pripravte sami doma a noste ho so sebou. Platí to aj pre pitný režim. Bezpečnejšie je kupovať balenú vodu a nosiť ju so sebou.

5. Pred jedlom si vždy vydezinfikujte ruky antibakteriálnym gélom. Ak trávite veľa času v aute, nezabúdajte si pravidelne vydezinfikovať najmä kľučky, volant a rýchlostnú páku. Ruky si vydezinfikujte aj po každom tankovaní.

6. Plaťte čo najviac elektronicky, teda platobnou kartou. Vyhnete sa dotýkaniu peňazí a hlavne, svoju platobnú kartu držíte v rukách len vy.

7. Ak máte aktuálny a negatívny test na Covid-19, noste ho pre istotu so sebou. Nikdy neviete, kde ho od vás budú vyžadovať.

Letecká doprava je paradoxne bezpečná aj napriek uzavretému priestoru na palube lietadla. A to vďaka účinnej ventilácii vzduchu. V lietadle dýchate vždy čistý vzduch. Riziko infikovania hrozí len vtedy, ak by ste boli v tesnej blízkosti niekoho infikovaného.

Štatistický profesor na MIT Arnold Barnett vypočítal, že riziko infikovania v lietadle, pri plnom obsadení a nosení rúška je približne 1:3900. Pri neobsadených prostredných sedadlách je pravdepodobnosť ešte nižšia a to 1:6400.

Nezabúdajme však, že nad všetkými radami a odporúčaniami stoja nariadenia vlády. Buďme zodpovední a dodržiavajme ich.

close

Pridať komentár

Váš e-mail nebude zverejnený. Všetky polia sú povinné.